Nihil Interitin runouspalkinnot jaetaan perjantaina 4.10. 2024 Turussa – mikä on oma suosikkisi voittajaehdokkaista?

Voittajaehdokas 1: Lassi Hyvärinen ”Vieras metsä”

Palkintoraadin kommentteja: ”Rauhallinen teos, joka on silti liikkeessä. Viimeistelty ja kaunis. Etenee osastosta toiseen sulavasti. Metsästä samaan aikaan oppii jotain, ja toisaalta teoksessa vallitsee läpitunkemattoman hämyinen ja öinen tunnelma. Rakastan viimeistä osastoa “ja loppu on metsää”, jossa on erilainen kirkkaus: “Sade alkoi ja päättyi keväällä / vasta nyt toi tuuli sen tähän / kun olen jo vanha”.

Voittajaehdokas 2: Toni Lahtinen & Lotta Nevanperä ”Puut ovat täynnä lapsia”

Palkintoraadin kommentteja: ”Puut ovat täynnä lapsia on koskettavimpia runokirjoja, joita olen hetkeen lukenut. Teos on nimenomaan kokonaisuus, jossa yhdistyvät Lahtisen editorin ja kokonaiskuvaajan rooli upean koskettavine jälkipuheineen, Lotta Nevanperän oivaltava kuvitus, joka yhdistää kiehtovalla tavalla kirjan päähenkilön Lahtisen muistisairaan äidin vanhoja valokuvia kuviin metsistä sekä Lahtisen muistisairaan äidin puhetta runomuotoon aseteltuna. Teos on saanut arvoisensa panostuksen Antti Nylénin Bokeh-kustantamon panostuksesta”

Voittajaehdokas 3: Tiina Lehikoinen ”Mutta armo on kukka joka laulaa”

Palkintoraadin kommentteja: ”Todella laaja, mutta paikoin ajatuksiaan kiteiksi tiivistävä teos. Teemoissa näen tuhoa ja eroakin, synkkiä ajatuksia; toisaalta esiin tulevat vahva yhteyden tuntu, kasvu ja armollisuus. Toiveikkaimmat runot kurkottavat feministisiin utopioihin, kuten Lehikoisen aiemmassa teoksessa Terra Nova”

Voittajaehdokas 4: Reetta Pekkanen ”Katkaistut tulppaanit”

Palkintoraadin kommentteja: ”Tarkkoja havaintoja sameuden keskeltä, voimattomuudesta. Minulle tämä teos käsittelee masennusta, mutta ei ehkä niinkään yksilöpsykologisena ilmiönä, vaan mielenmaisemana tai tilanteena, joka vaanii ketä tahansa. Rypeminen tuntuu hyvältä. Puhuja herättää ymmärrystä ja lisää itseymmärrystä: ”Mikä tässä on tiellä; miksen näe edes sitä, mikä tässä on tiellä?” Pekkanen tavoittaa epämääräisten tunnetilojen valjun, häilyvän olemuksen. Teos antaa lohtua”

Voittajaehdokas 5: Henriikka Tavi ”Remu”

Palkintoraadin kommenteja: ”Remu punoo taitavasti ja luontevasti yhteen kaksi isoa teemaa, tahattoman lapsettomuuden ja ihmisen ja koiran välisen suhteen ja yhdistää ne kysymykseen erilaisista perheistä. Teos on valloittava, koskettava, hauska ja pakoton. Paljaan henkilökohtainen ote antoi minulle mahdollisuuden eläytyä teoksen käsittelemiin teemoihin, joista itselläni ei ole mitään kokemusta. Silti vaikutuin ja liikutuin. Teos on taitavasti rakennettu. Mitään ei ole liikaa eikä liian vähän”

Voittajaehdokas 6: Virpi Vairinen ”Antiluuppi”

Palkintoraadin kommentteja: ”Vairisen Antiluuppi yllätti positiivisella tavalla. Tässä teos, joka kulkee omia latujaan. Teoksen sitoo yhteen paitsi teema sen kujeileva ja paikoin ilkikurinen suhde kieleen. Sanoja maistellaan ja väännellään muotoihin, jotka luovat teokselle omanlaisen svengin. Teos tarjoaa myös erilaisia tapoja lukea sitä alkaen alkupään palstajaosta ja päättyen vaihtoehtoisiin loppuratkaisuihin. Kaiken tämän kielellisen pelin keskellä lipuu suuria teemoja, kuten hiekan rooli maailmassamme. Vairinen osoittaa huikeaa kykyä rakentaessaan runoapparaattinsa ja osoittaessaan, että kielivetoinen scifirunous voi olla paitsi yhteiskunnallisesti tarkkaa ja kantaaottavaa myös hauskaa ja yllättävää”

Vuoden runoteos ja runousteko palkitaan Turun Kirjamessuilla perjantaina 4.10. klo 17.35 (Puisto-lava). Palkintoraadissa toimivat vuonna 2024: Anna Helle (pj.), Saara Laakso
(Nihil Interit), Helmi Nöjd (Tuli & Savu), kirjailija Mikko Väänänen ja kriitikko Tuomas
Aitonurmi.