Työpöytäpaikka vuokrattavissa yhdistyksen toimistolla Tekstin talolla Helsingissä

Yhdistyksen toimistolla Tekstin talossa Helsingin Sörnäisissä on vapaana työpöytäpaikka. 

Pöytäpaikka sopii erinomaisesti esimerkiksi projektinomaiseen kirjalliseen työskentelyyn. Voit edistää opinnäytetyötä, viimeistellä käsikirjoitusta tai vaikkapa viilata esseetä julkaisukuntoon. Mahdollisuuksia on monia. Samalla pääset osaksi Tekstin talon inspiroivaa ilmapiiriä!

Työpöytäpaikan hinta yhdistyksen jäsenille on 100 €/kk. Jos kiinnostuit, ole yhteydessä toiminnanjohtaja Jari Nikkolaan sähköpostitse niin voimme sopia lisää asiasta.

Kiinnostaako visuaalinen runous? Aseeminen askartelukerho tulee taas 7.12.

Tervetuloa askartelukerhoon Tekstin talolle! Askartelukerhossa valmistamme aseemisia ja visuaalisia runoja eri menetelmin.

Aseeminen kirjoitus on visuaalisen runouden muoto, joka korostaa sanojen merkityksen sijaan kirjoituksen fyysistä elettä tunteiden ja kokemusten välittäjinä.

Alustuksesta vastaa runoilija ja aseemisen runouden uranuurtaja Karri Kokko. Alustuksen jälkeen jokainen saa tehdä runoja valitsemillaan tavoilla. Tekemisen lomassa voimme keskustella tai vain syventyä yhteisessä tilassa luomiseen. Mukana keskustelemassa ja glögiä keittämässä on runoilija ja Nihil Interitin varapuheenjohtaja Hanna Syrjämäki.

Tilaisuus sopii kaikille, aikaisempaa kokemusta ei tarvita!

Kokoonnumme Tekstin talon kirjastohuoneessa 7.12. klo 12.00-14.55. Osallistumisen hinta on Nihil Interitin jäsenille 20 € ja muille 25 €, sisältäen materiaalikustannukset ja tarjoilun. HUOM! Voit suorittaa kurssimaksun myös ePassilla.

Askartelun jälkeen suosittelemme piipahtamista pienkustantajien kirjamyyjäisissä, jotka järjestetään samaan aikaan Tekstin talolla.

Ilmoittautumiset osoitteeseen kurssit@nihilinterit.fi 1.12. mennessä. Mukaan mahtuu 8 osallistujaa. Ilmoittautumisen yhteydessä kerro, 1) mihin tapahtumaan osallistut 2) oletko Nihil Interitin jäsen 3) osoitetietosi 4) allergiat. 

Ilmoittautuessasi sitoudut maksamaan kurssimaksun. Voit peruuttaa varatun paikan 7 vrk ennen kurssin alkamista. Mikäli peruutusta ei ole tehty määräaikaan mennessä, veloitetaan koko kurssimaksu. Voit perua kurssipaikan sähköpostitse osoitteeseen: kurssit@nihilinterit.fi.

Petri Turusen mainiolla viikonloppukurssilla vielä hyvin tilaa, ilmoittaudu 1.11. mennessä mukaan!

Kenen ääni on voimakkain sisälläsi? Filosofin? Itkupillin? Haaveilijan? Tiikerin? Astu laivaan ja lähde risteilylle halki erilaisten puhetapojen, asentojen ja olemisen tasojen. 

Viikonlopun mittainen paja on suunnattu etenkin runoilijan polkunsa alkutaipaleella oleville kirjoittajille ja sen luotsina toimii runoilija Petri Turunen

Pajassa tarjoillaan tietoiskuja runoista ja runoilijoista, jotka ovat ammentaneet leimallisesti eri lähtökohdista. Lisäksi pajassa keskustellaan runoesimerkeistä (niin klassikoiden kuin nykytekijöidenkin runoista), tutustutaan erilaisiin kirjoittamisen tapoihin sekä heittäydytään kokeilemaan kirjoittamista erilaisista asennoista käsin ja erilaisia tapoja yhdistellen. Pajan tavoitteena on hahmottaa itselle ominaista kirjoittamisen tapaa ja kenties päästä laajentamaan sitä uusiin suuntiin.

Petri Turusen kurssi järjestetään viikonlopun mittaisena Tekstin talon ykköskerroksen Kabinetissa lauantaina ja sunnuntaina 9.-10.11. klo 11-15.30. Kurssin hinta on 120 € Nihil Interitin jäsenille ja 135 € muille. HUOM! Voit suorittaa kurssimaksun myös ePassilla.

Ilmoittautumiset 1.11. mennessä osoitteeseen kurssit@nihilinterit.fi. Kurssi järjestetään, jos osallistujia on yhteensä 8. Maksimiosallistujamäärä on 12, eli varaa paikkasi pian! Ilmoittautumisen yhteydessä kerro, 1) mihin tapahtumaan osallistut 2) oletko Nihil Interitin jäsen 3) osoitetietosi.

Ilmoittautuessasi sitoudut maksamaan kurssimaksun. Voit peruuttaa varatun paikan 7 vrk ennen kurssin alkamista. Mikäli peruutusta ei ole tehty määräaikaan mennessä, veloitetaan koko kurssimaksu. Voit perua kurssipaikan sähköpostitse osoitteeseen: kurssit@nihilinterit.fi.

Mikäli kurssi peruuntuu esimerkiksi vähäisen osallistujamäärän vuoksi, ilmoitamme siitä osallistujille heti viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen.

Töitä tarjolla! Tuli & Savu ja Nokturno hakevat lisäystä toimituksiinsa

Valtakunnallinen runousyhdistys Nihil Interit ry etsii uusia toimituskunnan jäseniä runouslehti Tuli & Savuun sekä digitaalisen ja kokeellisen kirjallisuuden verkkolehti Nokturnoon. Tuli & Savu etsii yleis- tai kritiikkitoimittajaa uuden päätoimituksen rinnalle, ja Nokturno hakee 2–4 jäsentä uuteen työryhmämuotoiseen toimitukseen.
Lue molemmat hakuilmoitukset ja hakuohjeet alta!


Tuli & Savu hakee yleis- tai kritiikkitoimittajaa

Vuonna 1994 perustettu runouslehti Tuli & Savu ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja sitä julkaisee Nihil Interit ry. Tuli & Savussa julkaistaan uusinta kotimaista runoutta ja kiinnostavia käännöksiä, kuten myös esseitä, artikkeleita ja kritiikkejä. Lehden kirjoittajiin kuuluu muun muassa runoilijoita, tutkijoita, kriitikoita ja opiskelijoita. 

Lehden taitosta vastaavat Aalto-yliopiston visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat, ja he suunnittelevat jokaiselle numerolle yksilöllisen ulkoasun.

Vuosina 2023–2024 päätoimittajana toiminut Atte Koskinen ja kritiikkitoimittaja Janne Löppönen jättävät tehtävänsä toimituksessa kuluvan vuoden lopussa, ja nyt lehti etsii toimitukseen uutta toimittajajäsentä uusien päätoimittajien Helmi Nöjdin ja Elina Sallisen rinnalle. Uusi toimitus aloittaa työnsä tammikuussa 2025.


Tuli & Savu etsii uutta toimituksen jäsentä, joka voi omien mieltymystensä ja toiveidensa mukaisesti suuntautua joko laajemmin yleistoimittajaksi tai yksinomaan kritiikkitoimittajaksi. Kerrothan suuntautumistoiveesi selkeästi hakemuksessasi.

Yleistoimittajan työnkuvaan kuuluu lehden sisältöjen suunnittelu, juttujen tilaaminen ja toimittaminen sekä oikolukeminen. Myös yleistoimittajan työnkuvaan voidaan sisällyttää kritiikkitoimittajan tehtäviä. Kaikki tämä tapahtuu tiiviissä yhteistyössä päätoimituksen kanssa. Työssä tarvitaan laajaa kiinnostusta runouteen, tarkkaa lukutaitoa ja erinomaista suomen kielen hallintaa.

Kritiikkitoimittajan työnkuvaan kuuluu lehden kritiikkien tilaaminen kuhunkin numeroon, yhteydenpito kriitikoihin sekä kritiikkien toimitustyö. Työssäsi kritiikkitoimittajana pääset vaikuttamaan siihen, millaista uutta runoutta Tuli & Savu nostaa esiin. Työssä tarvitaan laajaa kiinnostusta runouteen ja kritiikkiin tekstilajina, tietämystä nykyrunouden kentästä sekä kritiikkien toimittamisesta tai kirjoittamisesta, tarkkaa lukutaitoa ja erinomaista suomen kielen hallintaa.

Työ alkaa tammikuussa 2025. Työstä maksetaan 500 euron urakkapalkka kustakin julkaistusta lehdestä, joita ilmestyy neljä vuodessa. Työ on osa-aikaista ja työtunnit sovitetaan palkkion suuruuteen. Viikkotuntimäärä on lehden julkaisusyklin mukaisesti vaihtelevaa siten, että kunkin lehden aktiivisimpaan toimitusaikaan työtunteja on viikossa enemmän, mutta tällöinkään ei yli kymmentä tuntia viikossa. Muina aikoina työtä voi odottaa kertyvän muutaman tunnin viikossa. 


Hakuohjeet
Sisällytä hakemukseen ansio- ja julkaisuluettelo sekä vapaamuotoinen teksti, jossa kerrot erikoistumistoiveesi lehden toimittajana (kritiikkitoimittaja tai yleistoimittaja) sekä suunnitelmistasi lehden tekemiseksi, esimerkiksi ideoistasi tulevia numeroita koskien.

Lähetä hakemuksesi liitteineen 12.11.2024 mennessä otsikolla ”Tuli & Savu rekrytointi” toiminnanjohtaja Jari Nikkolalle: toiminnanjohtaja@nihilinterit.fi. Mahdolliset haastattelut järjestetään viikolla 47 (18.–22.11. 2024). Valitulle toimittajalle ilmoitetaan valinnasta marraskuun aikana.

Voit myös hakea samalla viestillä sekä Tuli & Savuun että Nokturnoon, jolloin voit kirjoittaa hakemukseen “Tuli & Savu ja Nokturno rekrytointi” ja liittää mukaan molemmat hakemuskirjeesi erillisinä liitteinä. 

Lisätietoja: tulijasavu@gmail.com


Nokturno hakee uusia jäseniä työryhmämuotoiseen toimitukseen!

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n ylläpitämä digitaalisen ja kokeilevan runouden sivusto Nokturno hakee uusia toimituskunnan jäseniä työryhmämuotoiseen toimitukseen vuoden 2025 alusta alkaen.

Vuodesta 2005 toiminut nokturno.fi -sivusto on kansainvälisesti merkittävä digitaalisen ja kokeellisen runouden julkaisualusta, joka toimii niin huomattavana 2000-luvun kokeellisen runouden arkistona kuin uuden digitaalisen runouden julkaisijanakin.

Sivuston uusi toimituskunta koostuu 2–4 henkilöstä, jotka työryhmänä vastaavat Nokturnon toiminnasta. He kuratoivat ja julkaisevat sivustolla vuosittain noin 20–30 uutta digitaalisen ja kokeellisen runouden teosta tai julkaisua, koordinoivat sivuston uusia projekteja, pitävät yhteyttä yhteistyökumppaneihin ja vastaavat sivuston kehittämisestä ja rahoituksen hakemisesta yhdessä Nihil Interitin hallituksen kanssa. Osana työryhmää jatkavat lisäksi ohjelmoija Teemu Tuovinen sekä perehdyttäjän roolissa Elina Sallinen.

Nykyisen taloudellisen tilanteen vuoksi työryhmän jäseniltä toivotaan aluksi ennen kaikkea kiinnostusta edistää ja ylläpitää Nokturnon toimintaa sekä ideoida lehdelle tulevaisuuden suuntamerkkejä ja hakea rahoitusta. Työryhmän jäseniltä toivotaan luovaa näkemystä ja ideoita Nokturnon tulevaan toimintaan sekä oppimisen halua Nokturnon tekemisestä. Nokturno on erinomainen työskentelyalusta digitaalisesta ja kokeellisesta runoudesta sekä verkkomuotoisista taidejulkaisuista kiinnostuneille. Työryhmän jäsenenä pääset osallistumaan lehden kuratointiin ja tulevaisuuteen ja opit samalla käytännön verkkoalustatyöstä, digitaalisen runouden monimuotoisesta maailmasta sekä kirjallisuusalan yhteisötyöstä.

Työtehtäviä voidaan jakaa työryhmän jäsenten kiinnostusten, ajan ja osaamisen mukaan siten, että yksittäinen työryhmän jäsen voi vastata esimerkiksi kuratoinnista, uusien projektien suunnittelusta ja toteutuksesta, apurahojen hakemisesta, teosten teknisestä asettelusta sivustolle, esseiden ja pääkirjoitusten kirjoittamisesta tai kääntämisestä (suomesta englantiin) tai yhteydenpidosta yhteistyökumppanien kanssa. Nokturnossa on myös mahdollista julkaista podcasteja. Voit kertoa hakemuksessasi, mikäli sinua kiinnostaa suuntautua erityisesti johonkin tai useampaan näistä tehtävistä. Kaikilta työryhmäläisiltä toivotaan hyviä vuorovaikutustaitoja ja halua työskennellä ja kehittää Nokturnon toimintaa yhdessä.

Osana Nokturnon toimitusta pääset näkemään läheltä sekä kotimaisen että ulkomaisen digitaalisen ja kokeellisen runouden alaa. Työhön kuuluvien yhteistyöverkostojen kautta pääset tutustumaan uusiin tekijöihin ja suuntauksiin ja olet vaikuttamassa siihen, minkälaisia mahdollisuuksia digitaalisen kirjallisuuden tekijöillä ja lukijoilla sekä Suomessa että kansainvälisesti on. Sivustolla on myös perinteisesti ollut matalat raja-aidat muihin taiteenlajeihin, kuten äänitaiteeseen, visuaalisiin ja esittäviin taiteisiin sekä kokeellisia ja uusia kirjallisuuden lajeja käsittelevään akateemiseen ja esseistiseen kirjoittamiseen.

Tukena työssä on Nokturnossa vuosien varrella toimineiden tekijöiden verkosto, josta löytyy osaamista niin ohjelmoinnista ja graafisesta suunnittelusta kuin kääntämisestäkin.

Uusi toimituskunta aloittaa työnsä vuoden 2025 alusta. Työryhmään valituilta toivotaan sitoutumista työskentelyyn vuoden 2025 ajaksi, mutta jäsenet voivat jatkaa toimitustyöskentelyä myös tämän jälkeen. Työryhmän jäsenille maksetaan pientä korvausta.

Hakuohjeet
Liitä mukaan hakemukseen ansioluettelo sekä lyhyt, vapaamuotoinen hakemusteksti, jossa voit kertoa esimerkiksi ideoistasi Nokturnon kehittämiseksi ja erikoistumistoiveistasi Nokturnon työryhmässä. 

Lähetä hakemuksesi liitteineen 12.11. 2024 mennessä osoitteeseen toiminnanjohtaja@nihilinterit.fi otsikolla “Nokturno rekrytointi” . Mahdolliset haastattelut järjestetään viikolla 47 (18.–22.11.2024). Valituille työryhmän jäsenille ilmoitetaan valinnoista marraskuun aikana.

Voit myös hakea samalla viestillä sekä Tuli & Savuun että Nokturnoon, jolloin voit kirjoittaa hakemukseen “Tuli & Savu ja Nokturno rekrytointi” ja liittää mukaan molemmat hakemuskirjeesi erillisinä liitteinä. 

Lisätiedot ja kysymykset:
Nihil Interit ry:n toiminnanjohtaja Jari Nikkola toiminnanjohtaja@nihilinterit.fi.

Tutustu Nokturnoon täällä: https://nokturno.fi/nokturno/


Uudessa Lempi-lukupiirissämme on vielä muutama paikka vapaana, ilmoittautumisissa loppukiri 18.10. saakka!

Uudessa lukupiirissä syvennytään lempirunokokoelmiin. Ota mukaasi kaksi runokokoelmaa: oma suosikkisi, ja toinen, josta arvelet myös muiden pitävän.

Lukupiirin aluksi vaihdamme kokoelmia ja luemme tunnin ajan hiljaa toistemme suosikkeja siinä sivussa kahvitellen. Lopuksi keskustelemme lukemastamme ja kokemastamme: miksi toin juuri nämä kirjat piiriin ja mitä ajatuksia toisten lempikirjat herättivät. Mikä ylipäätään tekee runokokoelmasta suosikin?

Lukupiiriä ovat ohjaamassa runoilijat Katja Meriluoto ja Hanna Syrjämäki.

Lukupiiri järjestetään Tekstin talon kabinetissa 19.10. klo 12-15. Voit ilmoittautua vielä mukaan 18.10. saakka osoitteessa kurssit@nihilinterit.fi. Lukupiirin hinta on 5 € Nihil Interitin jäsenille ja 10 € ei-jäsenille, tuotolla katetaan lukupiirin järjestämisestä aiheutuneet kulut.

Lukupiiri järjestetään, jos siihen osallistuu vähintään 4 ihmistä. Enimmäisosallistujamäärä on 10, joten varaa paikkasi pian! Ilmoittautumisen yhteydessä kerro 1) mihin tapahtumaan osallistut 2) oletko Nihil Interitin jäsen 3) osoitetietosi 4) allergiat.

Ilmoittautuessasi sitoudut maksamaan lukupiirin osallistumismaksun. Voit peruuttaa varatun paikan 7 vrk ennen kurssin alkamista. Mikäli peruutusta ei ole tehty määräaikaan mennessä, veloitetaan koko kurssimaksu. Voit perua kurssipaikan sähköpostitse osoitteeseen: kurssit@nihilinterit.fi. Ilmoitamme kurssin peruuntumisesta vähäisen osallistujamäärän vuoksi 7 vrk ennen lukupiiriä.

Lukupiirissä noudatamme turvallisen tilan periaatteita. Tekstin talon esteetön sisäänkäynti osoitteessa Lintulahdenkatu 3, mutta sisäänkäynti sijaitsee rinteessä, joten siinä on kaltevuutta molemmin puolin.

Vielä ehtii mukaan – kokeellisen kritiikkikilpailun deadline 31.10. 2024!

Runokritiikin verkkoalusta Runografi ja runouslehti Tuli & Savu järjestävät runokritiikkikilpailun, joka on avoin kaikille kriitikko- ja kokeilutaustaan katsomatta.

Kokeile kriitikkona! -kilpailu on auki 1.8.–31.10. 2024. Kilpailun raadin muodostavat runoilija Susinukke Kosola, Runografin päätoimittaja Laura Kärkäs, runoilija Milka Luhtaniemi sekä kriitikko Janne Löppönen.

Raati palkitsee kolme oivaltavaa kritiikkiä 250 euron palkintosummilla. Kritiikeistä kootaan näyttely haasteen päätteeksi, ja kilpailun satoa julkaistaan Nihil Interitin kanavissa, Runografissa, Tuli & Savussa ja Nokturnossa.

Kiinnostuitko? Lue tarkemmat ohjeet Runografin sivuilta.

Aplodien paikka! Nihil Interitin valtakunnalliset runouspalkinnot Henriikka Taville ja Kustannusliike Parkolle – kunniamaininta Toni Lahtiselle ja Lotta Nevanperälle

TEOS, Henriikka Tavi.

Runoyhdistys Nihil Interit on jakanut perjantaina 4.10. vuoden 2024 runouspalkintonsa Turun kansainvälisillä kirjamessuilla.

Vuoden runoteokseksi valittiin Henriikka Tavin ”Remu”. Runopalkintoraadin puheenjohtaja, kirjallisuudentutkija Anna Helle kuvailee voittajateosta seuraavasti:

– Remu punoo taitavasti ja luontevasti yhteen kaksi isoa teemaa, tahattoman lapsettomuuden ja ihmisen ja koiran välisen suhteen ja yhdistää ne kysymykseen erilaisista perheistä. Teos on valloittava, koskettava, hauska ja pakoton. Paljaan henkilökohtainen ote antoi mahdollisuuden eläytyä teoksen käsittelemiin teemoihin, joista itselläni ei ole mitään kokemusta. Silti vaikutuin ja liikutuin. Teos on taitavasti rakennettu. Mitään ei ole liikaa eikä liian vähän, Helle arvioi.

Vuoden runoustekona palkittiin Kustannusliike Parkon ja sen toimitusjohtajan Tommi Parkon pitkäaikainen työ käännösrunouden julkaisijana. Parkko tunnetaan alalla värikkäänä toimijana, joka ei vältä hankaliakaan keskustelunaiheita. Käännösrunouden kustantamisen saralla hänen työnsä on ainutlaatuista Suomen oloissa.

Ylimääräinen kunniamaininta Turussa jaettiin Toni Lahtisen ja Lotta Nevanperän monitaideteokselle ”Puut ovat täynnä lapsia”.  Runopalkintoraati vaikuttui paitsi teoksen syvän humaanista tematiikasta myös sen konventioita haastavasta luonteesta kokonaistaideteoksena.

– Teos on kokonaisuus, jossa yhdistyvät Lahtisen editorin ja kokonaiskuvaajan rooli upean koskettavine jälkipuheineen sekä Lotta Nevanperän oivaltava kuvitus, joka yhdistää kiehtovalla tavalla kirjan päähenkilön, Lahtisen muistisairaan äidin, vanhoja valokuvia kuviin metsistä, sekä muistisairaan äidin puhetta runomuotoon aseteltuna, palkintoraadin perusteluissa todetaan.

Nihil Interitin runopalkintoraadissa toimivat vuonna 2024: Anna Helle (pj.), Saara Laakso (Nihil Interit), Helmi Nöjd (Tuli & Savu), kirjailija Mikko Väänänen ja kriitikko Tuomas Aitonurmi. Runoteos- ja runoustekosarjojen voittajille luovutetut runousesineet suunnitteli kuvataiteilija Jyrki Heikkinen.

Runopalkintokisan taustoista ja palkintoraadin keskusteluista julkaistaan kooste Tuli & Savun numerossa 4/24.

Nihil Interitin runouspalkinnot jaetaan perjantaina 4.10. 2024 Turussa – mikä on oma suosikkisi voittajaehdokkaista?

Voittajaehdokas 1: Lassi Hyvärinen ”Vieras metsä”

Palkintoraadin kommentteja: ”Rauhallinen teos, joka on silti liikkeessä. Viimeistelty ja kaunis. Etenee osastosta toiseen sulavasti. Metsästä samaan aikaan oppii jotain, ja toisaalta teoksessa vallitsee läpitunkemattoman hämyinen ja öinen tunnelma. Rakastan viimeistä osastoa “ja loppu on metsää”, jossa on erilainen kirkkaus: “Sade alkoi ja päättyi keväällä / vasta nyt toi tuuli sen tähän / kun olen jo vanha”.

Voittajaehdokas 2: Toni Lahtinen & Lotta Nevanperä ”Puut ovat täynnä lapsia”

Palkintoraadin kommentteja: ”Puut ovat täynnä lapsia on koskettavimpia runokirjoja, joita olen hetkeen lukenut. Teos on nimenomaan kokonaisuus, jossa yhdistyvät Lahtisen editorin ja kokonaiskuvaajan rooli upean koskettavine jälkipuheineen, Lotta Nevanperän oivaltava kuvitus, joka yhdistää kiehtovalla tavalla kirjan päähenkilön Lahtisen muistisairaan äidin vanhoja valokuvia kuviin metsistä sekä Lahtisen muistisairaan äidin puhetta runomuotoon aseteltuna. Teos on saanut arvoisensa panostuksen Antti Nylénin Bokeh-kustantamon panostuksesta”

Voittajaehdokas 3: Tiina Lehikoinen ”Mutta armo on kukka joka laulaa”

Palkintoraadin kommentteja: ”Todella laaja, mutta paikoin ajatuksiaan kiteiksi tiivistävä teos. Teemoissa näen tuhoa ja eroakin, synkkiä ajatuksia; toisaalta esiin tulevat vahva yhteyden tuntu, kasvu ja armollisuus. Toiveikkaimmat runot kurkottavat feministisiin utopioihin, kuten Lehikoisen aiemmassa teoksessa Terra Nova”

Voittajaehdokas 4: Reetta Pekkanen ”Katkaistut tulppaanit”

Palkintoraadin kommentteja: ”Tarkkoja havaintoja sameuden keskeltä, voimattomuudesta. Minulle tämä teos käsittelee masennusta, mutta ei ehkä niinkään yksilöpsykologisena ilmiönä, vaan mielenmaisemana tai tilanteena, joka vaanii ketä tahansa. Rypeminen tuntuu hyvältä. Puhuja herättää ymmärrystä ja lisää itseymmärrystä: ”Mikä tässä on tiellä; miksen näe edes sitä, mikä tässä on tiellä?” Pekkanen tavoittaa epämääräisten tunnetilojen valjun, häilyvän olemuksen. Teos antaa lohtua”

Voittajaehdokas 5: Henriikka Tavi ”Remu”

Palkintoraadin kommenteja: ”Remu punoo taitavasti ja luontevasti yhteen kaksi isoa teemaa, tahattoman lapsettomuuden ja ihmisen ja koiran välisen suhteen ja yhdistää ne kysymykseen erilaisista perheistä. Teos on valloittava, koskettava, hauska ja pakoton. Paljaan henkilökohtainen ote antoi minulle mahdollisuuden eläytyä teoksen käsittelemiin teemoihin, joista itselläni ei ole mitään kokemusta. Silti vaikutuin ja liikutuin. Teos on taitavasti rakennettu. Mitään ei ole liikaa eikä liian vähän”

Voittajaehdokas 6: Virpi Vairinen ”Antiluuppi”

Palkintoraadin kommentteja: ”Vairisen Antiluuppi yllätti positiivisella tavalla. Tässä teos, joka kulkee omia latujaan. Teoksen sitoo yhteen paitsi teema sen kujeileva ja paikoin ilkikurinen suhde kieleen. Sanoja maistellaan ja väännellään muotoihin, jotka luovat teokselle omanlaisen svengin. Teos tarjoaa myös erilaisia tapoja lukea sitä alkaen alkupään palstajaosta ja päättyen vaihtoehtoisiin loppuratkaisuihin. Kaiken tämän kielellisen pelin keskellä lipuu suuria teemoja, kuten hiekan rooli maailmassamme. Vairinen osoittaa huikeaa kykyä rakentaessaan runoapparaattinsa ja osoittaessaan, että kielivetoinen scifirunous voi olla paitsi yhteiskunnallisesti tarkkaa ja kantaaottavaa myös hauskaa ja yllättävää”

Vuoden runoteos ja runousteko palkitaan Turun Kirjamessuilla perjantaina 4.10. klo 17.35 (Puisto-lava). Palkintoraadissa toimivat vuonna 2024: Anna Helle (pj.), Saara Laakso
(Nihil Interit), Helmi Nöjd (Tuli & Savu), kirjailija Mikko Väänänen ja kriitikko Tuomas
Aitonurmi.