Aplodien paikka! Nihil Interitin valtakunnalliset runouspalkinnot Henriikka Taville ja Kustannusliike Parkolle – kunniamaininta Toni Lahtiselle ja Lotta Nevanperälle

TEOS, Henriikka Tavi.

Runoyhdistys Nihil Interit on jakanut perjantaina 4.10. vuoden 2024 runouspalkintonsa Turun kansainvälisillä kirjamessuilla.

Vuoden runoteokseksi valittiin Henriikka Tavin ”Remu”. Runopalkintoraadin puheenjohtaja, kirjallisuudentutkija Anna Helle kuvailee voittajateosta seuraavasti:

– Remu punoo taitavasti ja luontevasti yhteen kaksi isoa teemaa, tahattoman lapsettomuuden ja ihmisen ja koiran välisen suhteen ja yhdistää ne kysymykseen erilaisista perheistä. Teos on valloittava, koskettava, hauska ja pakoton. Paljaan henkilökohtainen ote antoi mahdollisuuden eläytyä teoksen käsittelemiin teemoihin, joista itselläni ei ole mitään kokemusta. Silti vaikutuin ja liikutuin. Teos on taitavasti rakennettu. Mitään ei ole liikaa eikä liian vähän, Helle arvioi.

Vuoden runoustekona palkittiin Kustannusliike Parkon ja sen toimitusjohtajan Tommi Parkon pitkäaikainen työ käännösrunouden julkaisijana. Parkko tunnetaan alalla värikkäänä toimijana, joka ei vältä hankaliakaan keskustelunaiheita. Käännösrunouden kustantamisen saralla hänen työnsä on ainutlaatuista Suomen oloissa.

Ylimääräinen kunniamaininta Turussa jaettiin Toni Lahtisen ja Lotta Nevanperän monitaideteokselle ”Puut ovat täynnä lapsia”.  Runopalkintoraati vaikuttui paitsi teoksen syvän humaanista tematiikasta myös sen konventioita haastavasta luonteesta kokonaistaideteoksena.

– Teos on kokonaisuus, jossa yhdistyvät Lahtisen editorin ja kokonaiskuvaajan rooli upean koskettavine jälkipuheineen sekä Lotta Nevanperän oivaltava kuvitus, joka yhdistää kiehtovalla tavalla kirjan päähenkilön, Lahtisen muistisairaan äidin, vanhoja valokuvia kuviin metsistä, sekä muistisairaan äidin puhetta runomuotoon aseteltuna, palkintoraadin perusteluissa todetaan.

Nihil Interitin runopalkintoraadissa toimivat vuonna 2024: Anna Helle (pj.), Saara Laakso (Nihil Interit), Helmi Nöjd (Tuli & Savu), kirjailija Mikko Väänänen ja kriitikko Tuomas Aitonurmi. Runoteos- ja runoustekosarjojen voittajille luovutetut runousesineet suunnitteli kuvataiteilija Jyrki Heikkinen.

Runopalkintokisan taustoista ja palkintoraadin keskusteluista julkaistaan kooste Tuli & Savun numerossa 4/24.